dissabte, 14 d’abril del 2012

noves preocupacions II: els tsunamis

Un problema derivat dels terratremols són els tsunamis...

Us copio una part de l'article de la wikipedia sobre tsunamis:


"Un tsunami o maremoto es un evento complejo que involucra un grupo de olas de gran energía y de tamaño variable que se producen cuando algún fenómeno extraordinario desplaza verticalmente una gran masa de aguaEste tipo de olas remueven una cantidad de agua muy superior a las olas superficiales producidas por el viento. Se calcula que el 90% de estos fenómenos son provocados por terremotos, en cuyo caso reciben el nombre más correcto y preciso de «maremotos tectónicos».
La energía de un maremoto depende de su altura (amplitud de la onda) y de su velocidad. La energía total descargada sobre una zona costera también dependerá de la cantidad de picos que lleve el tren de ondas (en elmaremoto del océano Índico de 2004 hubo 7 picos enormes,gigantes y muy anchos). Es frecuente que un tsunami viaja grandes distancias, disminuya la altura de sus olas, pero mantenga su velocidad, siendo una masa de agua de poca altura que arrasa con todo a su paso hacia el interior"

En resum, molt i mal resumit, que al produir-se un moviment de terra com el dels terratrèmols (tot i així han de ser forts, de uns 7 graus sobre Richter), es desplaça una gran quantitat d'aigua que acumula energia i es desplaça fins a arribar a la costa i dissipar tota l'energia acumulada. (Si us interessa el tema busqueu tsunami a la viquipèdia i llegiu la part física, la veritat és que jo ho vaig estudiar a la uni i el tema és molt interessant (tot i que ara he hagut de fer memòria), però aviso que s'han de posar els 5 sentits!).

Imatge: font wikipedia

La cosa és que quan vas a la costa per Xile, al ser un país sísimic, els tsunamis van implícits, i allà on vagis hi ha cartells en referència als tsunamis, que si "zona de amenaza tsunami", "zona de evacuación tsunami", "zona a salvo tsunami"... Moooolt curiós tot plegat i alhora fa cangueli, l'altre dia a Viña parlant amb uns amics ens van dir que el temps de reacció devant d'un tsunami és de 15 minuts, és a dir que si hi ha perill de tsunami vinga a correr tothom cap a dalt de les muntanyes...


Així que ja ho sabeu, si mai sentiu un terratrèmol fort, i esteu estirats a la platja... comenceu a còrrer cap a la muntanya...

Però tranquils, Santiago està lluny del mar, així que aquí no hi ha perill, aquí només pot passar que em caigui alguna cosa al cap per culpa del terratrèmol!

3 comentaris:

  1. Anònim: Aixó delstsunamis no es gaire divertit, peró ja veig que tu estàs molt tranquila i es cuiestió de no espantar-se.Ja sè que dilluns (encare que no existeixi)tindràs una entrevista i un altre el dimec res. Vaja que això s'esta movent i alguna cosa sortirá. Tinguens sempre informats, perque tots volem estar al dia. Un petó molt fort de la IAIA FINA.ANONIM.

    ResponElimina
  2. Et fala posar: " I a sobre està l'Anna que és una histèrica dels tsunamis " jajajajajjaja

    ResponElimina
  3. ual-a! veig que el tsunami ha fet parlar la iaia Fina!

    guai, eh?

    CARLA, quan vingui el tsunami, a córrer, eh? sense mandra! tu, cap amunt!!!

    valevale... t'ho deia per si de cas...

    ResponElimina